Hloh obecný je léčivá rostlina
Posted on: 3. 4. 2024, by :


Hloh obecný https://darka-shop.cz/hloh-obecny je mezi lidmi, kteří se zabývají lidovým léčitelstvím, znám jako bylina na srdce. Snižuje krevní tlak a napomáhá jak při vysokém srdečním tlaku, tak i při jiných srdečních onemocněních a chorobách krevního oběhu. Dříve byl znám jako dobrý a účinný lék při angině pectoris a proti srdeční arytmii a někteří lidé jej doporučují v době zotavení po infarktu myokardu. Užívání hlohu je ovšem vhodné konzultovat s lékařem, aby tu nedocházelo k interakci s léky, které užíváte na srdce či na tlak.

květ hlohu

Hloh se zároveň využívá jako bylina při problémech se spánkem a s usínáním. Čajový odvar z hlohu má zklidňující efekt nejen na vnitřní orgány, ale i na nervovou soustavu. Hloh můžete užívat i při stresu jako doplněk k adaptogenním bylinkám, je-li stres také vyvolán srdečními obtížemi, tato bylina tu může mít svůj platný význam. Hloh napomáhá zklidnit emoce, zmírnit pocity nervozity a strachu a navodit stavy vnitřní pohody.

plody hlohu

Každý zkušený bylinkář vám ovšem potvrdí, že hloh nezabírá tak, jako syntetické léky, protože působí pozvolna. Musí se proto užívat delší dobu, což je ostatně typické pro bylinnou léčbu. Zároveň se tu ale zpravidla neobjevují vedlejší účinky, a pokud ano, pak jen velmi mírné.

Důležité je také si uvědomit, že hloh sice napomáhá k léčbě, ale podstatné je zaměřit se na příčinu obtíží, a tou bývá v první řadě nevhodný životní styl. Patří sem například kvalita stravy s dostatkem ovoce, zeleniny a celozrnných obilovin (výhodu mají vegetariáni a vegani), dostatečný a přiměřený pohyb, kontrola emocí a myšlenek, hlavně eliminace těch negativních, kontakt s pozitivně naladěnými lidmi, omezení sledování negativních zpráv a dalšího televizního vysílání, časté navštěvování přírody, snížení hladiny hluku v domácnosti a na pracovišti a pobyt mimo smogové zóny ve městech a v průmyslových oblastech.